De Koffiemolen

De koffiemolen is 1 van de belangrijkste schakels in het proces van koffiezetten. Alle smaak en aroma’s die in de prachtige koffieboon zitten wil je straks in je kopje koffie hebben. Dan wil je niet dat de helft al vervlogen is.

Om met alle smaak en aroma’s een fantastische espresso te zetten maal je de koffiebonen pas om het moment dat je de koffie nodig hebt. Doe je dit namelijk al eerder dan vervliegen een hoop van deze aroma’s al in de ruimte waar je bent.

Vergelijk het maar met een zakje gemalen koffie wat je voor de eerste keer opent. De geur van koffie die je dan tegemoet komt.

Heerlijk toch? Alleen zonde dat je dan nog geen kopje koffie gedronken.

Dat is de reden dat wij altijd een “Grind on Demand” koffiemolen gebruiken. Zo’n koffiemolen zorgt ervoor dat je altijd vers gemalen koffie gebruikt voor het zetten van een heerlijke espresso.

Afstellen van de Koffiemolen

Om alle smaak en aroma’s in je perfecte espresso te krijgen moet je de koffiemolen eerst afstellen. Het afstellen doe je voor de maalfijnheid en voor de tijd hoelang de molen moet malen. Eerst stel je de maalfijnheid af. Dit betekend hoe fijn of grof je de koffieboon moet malen om er een mooie espresso van te zetten. Voor een espresso stel je de koffiemolen zo af dat het water ongeveer in 25 seconden door de koffie heen loopt. Gebeurt het nou dat je water er sneller door heen loopt dan moet je de koffiebonen iets fijner malen. Duurt het nou langer dan moet je iets grover gaan malen.

Voor de juiste maalfijnheid is het belangrijk dat je de koffiemolen traploos kan verstellen.

Na het afstellen van de maalfijnheid stel je de tijd in die je nodig hebt om de juiste hoeveelheid koffiebonen te malen. De hoeveelheid koffie die je gebruikt voor het zetten van 2 espressi ligt aan de grote van je filterbakjes. Er moet zoveel koffie in dat je na het zetten een mooi stevig “koffiekoekje” hebt. Mocht er dus na het zetten van de espresso een papje in je filterbakje zitten dan moet je meer koffie doseren in je Filterbakje.

Welke koffiemolen gebruiken wij?

De Fiorenzato F64 evo. We hebben op dit moment 2 van deze koffiemolens en tot op heden hebben de ons nog niet in de steek gelaten. Het fijne aan deze koffiemolens is dat je vrij snel en simpel alles kan aanpassen. Op deze manier serveren wij dus altijd voor een perfecte espresso met onze espressobar op locatie.

In onze barista workshop staan wij natuurlijk uitgebreid stil bij het afstellen van de molen.  Meer informatie ? klik dan hier 

De koffiemolen is een belangrijke schakel in het proces. Zonder goede koffiemolen geen uitstekende espresso.

Geniet van je koffie

Jeroen.

Koffiemolen
Koffiemolen